WTF Events

Utrka za svjetskog prvaka već je počela treninzima na Mileniumu

written by:

Kreso WTF

posted on:

April 7, 2023

tags

Iz Međimurja preko Varšave i Praga do Cardiffa s pogledom u Australiju, speedway je sport koji ove godine slavi svoj 100. rođendan. Već svi znaju da se prva utrka Grand Prix sezone, borba za titulu Svjetskog prvaka, vozi u Međimurju na Stadionu Milenium:

Uvijek, pa i ove sezone, želim samo jednu stvar, biti svjetski prvak“ rekao je Maciej Janowski, poljski vozač koji je na prošlogodišnjoj Grand Prix utrci na Mileniumu stajao na drugoj najvišoj stepenici iza pobjednika i sunarodnjaka Bartosza Zmarzlika. „U Međimurje sam stigao kako bih isprobao motocikle, osjetio puls motora uoči nove sezone. Dobili smo priliku doći na posljednje treninge uoči sezone ovdje u Hrvatsku zbog snijega u Poljskoj, a sad se već svaki odvoženi krug dodatno broji kako bi tempirali formu za početak sezone.

Uz Janowskog, na stazi na Stadionu Milenium trenirao je i mladi Dan Bewley, koji iza sebe ima dvije Grand prix pobjede u svojoj debitantskoj sezoni u 2022. godini.

Iza mene je moja prva Grand Prix sezona, borio sam se za medalju i treće mjesto, bio sam blizu, ali nisam uspio. Cilj mi je ove sezone isti, biti među prva tri, boriti se za pobjede, biti konzistentan i opasan“ rekao je engleski vozač Sparte iz Wroclava Dan Bewley. „U Hrvatskoj sam vozio svoju prvu Grand Prix utrku, trema je bila velika, a kroz nekoliko kola sam se već opustio. Nisam ni trebao voziti tu sezonu, no imao sam malo sreće i zgrabio priliku. Veselim se povratku na stazu, a siguran sam da ću biti bolji nego prošli put!

Međimurje će 29. travnja po peti puta biti domaćin utrke za svjetskog prvaka, FIM Speedway Grand Prix, a čak 16 vozača iz sedam zemalja borit će se za tu titulu. Očekuje se da će mađarski i slovenski savez nominirati dvojicu svojih najboljih vozača za rezerve, dok ime Wild Card vozača domaćina je još uvijek tajna.

Moja prva Grand Prix utrka, glasni navijači i odlična atmosfera je nešto što ću zauvijek pamtiti. Hrvatska mi je ostala u lijepom sjećanju, sad sam ovdje drugi puta, a nadam se da ću se vratiti i na odmor, ne samo voziti utrke“ rekao je Bewley, a Janowski je dodao: „Hrvatsku sam posjetio kao klinac, obitelj je ovdje ljetovala. Nadam se da ću i ja se jednom odmoriti ovdje, ali ljeto je naša sezona. Svaki sunčani dan koristimo za utrke, treninge, ali tko zna, možda koji slobodan dan iskoristim i za turistički izlet ovdje!

Uz Bewleya i Janowskog, kao član Betard Sparte iz Wroclava u Hrvatskoj je boravio i trostruki svjetski prvak Tai Woffinden kojeg se ponovo očekuje na najvišim stepenicama Grand Prix podija. „Gladan sam pobjeda. Želim i dolazim u Hrvatsku boriti se za pobjedu. Predsezonu sam proveo radeći na motoru, trenirajući, pripremajući se, jer žar za pobjedom ne jenjava, vrijeme je da se vratim na pobjedničke staze“ rekao je Woffinden. Tai Woffinden dodatno se nabrijava i kao DJ, a tko zna, možda ga Međimurje vidi ponovo ovog ljeta. „Bavim se glazbom zadnjih nekoliko godina, DJ-iram, zasad kao hobi, kad motor ostavim u garaži, glazba je ono što mi očisti glavu, u čemu razmišljam. Obitelj je preko zime u Australiji, a ja slušam glazbu, vozim, treniram i radim. Spreman sam za povratak u Hrvatsku i Grand Prix!“

Za utrku je potrebno preko 200 volontera

Osim vozača, velik je teret i odgovornost na organizatoru  utrke – Speedway klubu Milenium. „Potrebno je oko 300 ljudi da se utrka održi; od sportskih djelatnici koji brinu da se sportski dio dobro odradi, a to su osobe zadužene za bokseve za vozače, zavojni suci, suci na startu, ekipa tehničkog pregleda, ravnanje i održavanje staze, do radova na infrastrukturi stadiona.“ – nabraja Darija Pavlic, predsjednica kluba. „Koristimo preko 500 KW električne energije za rasvjetu, LED ekrane, zračnu ogradu, te televizijski prijenos. Postavili smo preko 400 metara optičkog kabla preko kojega se prenosi utrka u 56 zemalja Discovery i Warner Bros kanala, a koju je prošle godine pogledalo preko 10 milijuna gledatelja.

Cjelodnevni program na stadionu Milenium kreiran je za cijelu obitelj, posebno najmlađe članove koje očekuje zabavna „Fan zona“ gdje će vozači davati autograme i fotkati se s navijačima, bit će oslikavanja lica, napuhanci, izložba motocikala, igre i kvizovi te Monster energy zona s DJ-om. Očekuje se rasprodan stadion sa 7000 gledatelja, za koje je na kraju utrke pripremljen veličanstveni vatromet kojim će se proslaviti trojica najboljih vozača.

Stadion Milenium Donji Kraljevec
Photo Dino Lesar 2022

Predvodnici „Green destinations“

Speedway stadion Milenium slavi osamnaesti rođendan s organiziranih 70 utrka svjetskog i europskog prvenstva. Tisuće gledatelja, stotine vozača, nebrojeni kilometri na stazi postali su zaštitni znak motociklizma sjevera Hrvatske. Donji Kraljevec destinacija je čiji turizam i ugostiteljstvo uživaju prednost međunarodne publike i vozača iz svih krajeva svijeta koji ovdje ostvaruju noćenja, potrošnju i rade turističko-sportsku promociju Međimurja. Prestižna titula „Green destinations“ koju je dobilo Međimurje, ovdje je već u praksi. Oko stadiona Milenium posađeno je preko tri tisuće sadnica bagrema, sibirskog brijesta i hrasta što čini ovaj sportski centar šumom u kojoj obitavaju različite vrste životinja, a lokalno stanovništvo koristi je za šetnju i rekreaciju. Rasvjeta staze mijenja se u LED rasvjetu što znači štednju električne energije te efikasnije upravljanje, a napravljeno je dodatno parkiralište površine 4000 m2 od potpuno recikliranog građevinskog otpada. „Održivost i očuvanje prirode nešto je čime se FIM bavi dugi niz godina, te se pazi na svaki aspekt utrke; u sportskom dijelu nam je glavna prednost što je gorivo metanol, tj. ne potječe od fosilnih goriva.“ – govori Darija Pavlic koja je članica FIM Komisije za staze (CCP). „Odvajamo otpad na stadionu u suradnji s poduzećem Pre-kom iz Preloga, zbrinjavamo rabljeno ulje i gume koje ostavljaju vozači, pazimo da iza nas ne ostane nikakav trag u prirodi i da ovo ostane održiv sport i sportski centar.“

Nabavite ulaznice na vrijeme

Ulaznice za FIM Speedway Grand Prix of Croatia možete pronaći u sustavu www.entrio.hr, u svim poslovnicama Tiska, ali i u firmi Pavlic-asfalt-beton u Donjem Kraljevcu već od 25 eura.

Utrka počinje 29. travnja u 19:00 sati, a ulaz je moguć već od 12:00 u Fan zonu, dok je službeni trening u 13:00 sati.

RELATED POSTS.

Scroll to Top